Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie

Opis studiów

Twoi mentorzy

Żywienie jest istotnym elementem niezbędnym do optymalizacji wyników sportowych. Żywienie w sporcie to dziedzina dietetyki zajmująca się poprawą wyników sportowych i wysiłkowych. Dobrze opracowany plan żywieniowy jest niezbędny, by pomóc aktywnym dorosłym i sportowcom w osiągnięciu jak najlepszych wyników. Głównym celem takich planów żywieniowych jest pomoc sportowcom w przyjmowaniu odpowiedniego rodzaju i ilości pożywienia, energii, składników odżywczych i płynów, aby mogli funkcjonować na najwyższym poziomie. Żywienie w sporcie jest specyficzne dla każdej osoby i musi być zaplanowane zgodnie z jej osobistymi celami. Dieta sportowa może się zmieniać w zależności od zapotrzebowania na energię i harmonogramu treningów.
Studia w zakresie żywienia w sporcie obejmują zasady planowania diety w odniesieniu do ćwiczeń i sportu. Tematy poruszane w trakcie studiów pomogą sportowcom i trenerom zrozumieć, jaki rodzaj diety jest potrzebny, by zoptymalizować ich wyniki sportowe i wysiłkowe. Obejmuje to dobór właściwych proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów w celu dostarczenia energii i zbudowania lub utrzymania mięśni, opracowanie planów żywieniowych oraz stosowanie suplementów diety. Moduły nauczania dostarczą wiedzy na temat wymagań żywieniowych w sporcie oraz aktualnych teorii dotyczących zależności między dietą a wydajnością w sporcie, ćwiczeniach i zdrowiu.
  • Justyna Mizera - dietetyk sportowy
  • dr Joanna Misiorowska-Witwicka, Szpital Bielański
  • dr hab. Anna Kęska, prof. AWF Warszawa w Katedrze Biologii Człowieka, kierownik studiów, kierownik Szkoły Doktorskiej AWF Warszawa
  • dr Anna Mróz, adiunkt w Katedrze Nauk Biomedycznych
  • mgr Bartłomiej Michalak, asystent w Katedrze Teorii Sportu, Sportów Wodnych i Zimowych

Dla kogo

Czego się nauczysz

  • dietetyków
  • trenerów
  • lekarzy (wszystkich specjalności), fizjoterapeutów
  • innych pracowników służby zdrowia zainteresowanych żywieniem w sporcie
  • Zrozumiesz zasady tworzenia planów żywieniowych dla osób zawodowo zajmujących się sportem i ćwiczeniami fizycznymi
  • Zdobędziesz wiedzę na temat strategii żywieniowych wspierających różne rodzaje sportów
  • Nauczysz się radzić sobie z praktycznymi wyzwaniami w dziedzinie żywienia w sporcie i ćwiczeniach fizycznych
  • Stosowania zasad żywienia w sporcie w celu poprawy wyników swoich klientów - sportowców

Justyna Mizera

Justyna Mizera - dietetyk sportowy

ml;, l;,

dr Joanna Misiorowska-Witwicka, Szpital Bielański

lm lm ;m ,l

dr hab. Anna Kęska, prof. AWF Warszawa w Katedrze Biologii Człowieka, kierownik studiów, kierownik Szkoły Doktorskiej AWF Warszawa

kmklmk l m

dr Anna Mróz, adiunkt w Katedrze Nauk Biomedycznych

l;,l;, l;, ;

mgr Bartłomiej Michalak, asystent w Katedrze Teorii Sportu, Sportów Wodnych i Zimowych

m lm klm kl mn

Efekty uczenia się

Wiedza

Znasz i rozumiesz:

  • zmiany rozwojowe, tempo wzrastania i dojrzewania dzieci i młodzieży
  • podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie człowieka w czasie wysiłku fizycznego
  • podstawowe pojęcia związane z treningiem sportowym (potencjał ruchowy, obciążenia treningowe)
  • potrzeby energetyczne organizmu oraz mechanizmy regulujące spożycie pokarmów, reakcje chemiczne zachodzące w organizmie człowieka na skutek wysiłku fizycznego
  • podstawowe zasady odnowy biologicznej zawodnika
  • rolę podstawowych składników odżywcze (węglowodany, białko, tłuszcze, woda, witaminy, składniki mineralne) w żywieniu człowieka aktywnego fizycznie
  • normy żywieniowe ludzi w różnym wieku, potrzeby różnicowania żywienia w zależności od wydatku energetycznego i rodzaju wysiłku fizycznego
  • zasady układania jadłospisów z uwzględnieniem żywienia osób podejmujących różne rodzaje wysiłków fizycznych
  • zasady, metody i znaczenie edukacji żywieniowej zawodnika w zależności od dyscypliny
  • zasady doboru i wykorzystanie wspomagania w żywieniu sportowca
  • negatywne działanie dopingu w sporcie
  • wady i zalety najpopularniejszych diet

Umiejętności

Potrafisz:

  • dokonać właściwego doboru produktów spożywczych w zależności od uprawianej dyscypliny
  • właściwie stosować metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowia zawodnika w zależności od dyscypliny
  • opracować jadłospis i ocenić jego wartość energetyczną dla osób podejmujących różne rodzaje aktywności fizycznej
  • dokonać oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia jednostki, a także populacji, ocenić wartość odżywczą różnych produktów
  • oszacować zapotrzebowanie żywieniowe zawodnika w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego
  • ocenić stan odżywienia, budowę somatyczną i skład tkankowy dzieci, młodzieży i dorosłych
  • opisać różne metody stosowane w odnowie biologicznej człowieka
  • scharakteryzować choroby dieto zależne oraz wybrać właściwe postępowanie dietetyczne
  • interpretować wyniki badań naukowych i weryfikuje dobór metod wspomagania
  • planować żywienie w zależności od rodzaju wysiłku, okresu treningowego i warunków zewnętrznych
  • tworzyć i oceniać plan opieki żywieniowej nad osobą aktywną fizycznie
  • dobrać i zaplanować diety alternatywne w wysiłku fizycznym

Kompetencje społeczne

Potrafisz:

  • samodzielnie rozwiązywać sprecyzowane zadania organizacyjne o charakterze praktycznym w zakresie działalności sportowej
  • stosować normy i zasady etyczne obowiązujące w życiu społecznym ze szczególnym uwzględnieniem obszaru  sportu
  • wykazywać aktywność w samodzielnym podejmowaniu profesjonalnych zadań
  • pracować w zespole - aktywnie uczestniczysz w pracy grup (zespołów) i organizacji realizujących cele społeczne, szczególnie w zakresie działalności sportowej
  • komunikować się z innymi ludźmi i przekazywać podstawową wiedzę związaną z edukacją żywieniową zawodnika
  • uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
  • odpowiedzialnie, profesjonalnie i etycznie realizować powierzone Ci zadania
  • przekonująco wyrazić własne zdanie, skutecznie negocjować oraz posługiwać się podstawowymi technikami komunikacyjnymi
  • nawiązywać relacje społeczne w sposób prawidłowy posługując się skutecznie dostępnymi kanałami komunikacji z jednostkami i grupami społecznymi
  • promować wartości życia i zdrowia propagując zachowania prozdrowotne w działalności edukacyjnej

Informacje szczegółowe

Plan studiów

Nazwa zajęć

Liczba godz.

Suma godz.

wykłady

ćwiczenia

Fizjologia wysiłku fizycznego

10

5

15

Fizjologia układu pokarmowego

5

-

5

Biochemia wysiłku fizycznego

10

-

10

Endokrynologia wysiłku fizycznego

5

-

5

Podstawy naboru w różnych dyscyplinach sportu

10

10

Elementy procesu treningu sportowego

15

-

15

Społeczne uwarunkowania aktywności fizycznej i żywienia człowieka

10

-

10

Podstawa racjonalnego żywienia i specyfika żywienia w sporcie

30

30

60

Planowanie żywienia w różnych dyscyplinach sportu

4

16

20

Dozwolone i niedozwolone wspomaganie w sporcie

20

10

30

Medycyna i odnowa biologiczna w sporcie

20

-

20

Razem

139

61

200

Wymagane dokumenty

  • dyplom ukończenia studiów wyższych;
  • 1 zdjęcie formatu 3,5 cm x 4,5 cm;
  • potwierdzenia semestralnych wpłat w wyznaczonych terminach

Czas trwania i koszty

Czas trwania - 2 semestry

Proponowany termin rozpoczęcia  to jesień 2024

Opłata za studia, pełen koszt - 5 500 zł

Kontakt

Centrum Kształcenia Podyplomowego AWF Warszawa
00-968 Warszawa, ul. Marymoncka 34
Gmach Główny, pok. 63 (poz. nr 1A na planie Uczelni)
tel: 22 834 56 16 lub 22 834 04 31 wew. 436, lub kom. 795 131 359
e-mail: studiapodyplom@awf.edu.pl