Weź zdrowie w swoje ręce!

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zrodziło się z potrzeby szerzenia wiedzy w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia, pozytywnej zmiany postaw i nawyków żywieniowych, a w konsekwencji poprawy stanu zdrowia Polaków. "Weź zdrowie w swoje ręce” to hasło, które przyświeca powołaniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

NCEŻ bazuje na wieloletnim doświadczeniu i wiedzy Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła oraz dzięki finansowaniu uzyskanemu w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej (Swiss Contribution) i współfinansowaniu z Ministerstwa Zdrowia. Obecnie NCEŻ jest finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

Działalność Instytutu Żywności i Żywienia, która liczy już ponad 50 lat, obejmuje zakres zadań i projektów w obszarze zdrowia publicznego. IŻŻ odpowiada za opracowywanie i publikowanie norm żywienia dla populacji polskiej oraz tabel składu i wartości odżywczej produktów. Dzięki zaangażowaniu specjalistów, organizacji wielu konferencji naukowych, stałej współpracy z instytucjami w kraju i za granicą, profesjonalnemu zapleczu laboratoryjnemu, Instytut stanowi ważną przestrzeń do prowadzenia konsultacji na tematy związane z żywnością, żywieniem i zdrowiem publicznym. Jest wiarygodnym, niezależnym i obiektywnym źródłem informacji.

Zdjęcie użytkownika Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Na stronie głównej NCEŻ znajduje się wiele porad na temat zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, a także przepisy kulinarne na zdrowe i wartościowe potrawy oraz wiele innych ciekawych informacji. Szczególnie polecamy artykuł prof. dr hab. n. biol. Jadwigi Charzewskiej pt.: "Aktywność fizyczna – znaczenie dla zdrowia i leczenia chorób", dostępny w formie online

data publikacji: 2018.04.20